“Exil în pământul uitării” este un spectacol interdisciplinar de teatru-dans, video și marionete realizat cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la moartea scriitorului Barbu Fundoianu, (evreu de origine română, critic literar, eseist, poet şi publicist de expresie franceză). Este un spectacol pentru 10 interpreți.
Spectacolul are ca punct de plecare ultimele clipe din viața scriitorului – interminabilele momente petrecute în vagoanele deportării către lagărul de la Drancy. Astfel s-a compus radiografia unui mic grup de oameni prinși în cursa deportării, în confuzie, revoltă, resemnare, alienare. “Sunt redus la un simplu număr! Îmi duc viața în valiză! Nu mai e timp!” (Benjamin Fundoianu – “Le mal des fantomes”) În labirintul jocului scenic, personajele devin marionete, numere, soldați trimiși fără voia lor pe un câmp de luptă inutil. Spectacolul este un strigăt de protest la adresa discriminării rasiale, a războiului, a tot ceea ce înseamnă manipularea omului de către om.
Reprezentațiile au avut loc la: Sala Rondă a C.N.D.B., Sala Atelier a T.N.B., Teatrul Odeon, București, Teatrul Național Iași, la teatrul Bacovia, Bacău, la teatrul ,,College de la Salle”, Avignon, Franța, iar în formule incipiente de work in progress- la Studio Trois Luxemburg, prin programul Artists Nest/ United Experts- Cosmin Manolescu.
De-a lungul anilor, proiectul s-a realizat în parteneriat cu: C.N.D.B., Liceul de coregrafie, Floria Capsali, București, T.E.S., T.N.B. A câștigat marele premiu în cadrul Galei Teatrului Tânăr, București.
Regia şi coregrafia: Andreea Tănăsescu
Construcţie şi coordonare marionete: Ana Maria Crăciun
Multimedia: Vali Chincisan
Scenografie: Codina Dusoiu, Ionuţ Mandriscanu
Colajul muzical, procesare sunet: Cătălin Creţu